Три  обществени чешми край Сливен ще бъдат ремонтирани – съобщиха

...
Три  обществени чешми край Сливен ще бъдат ремонтирани – съобщиха
Коментари Харесай

Ремонтират три обществени чешми със замърсена вода край Сливен

Три  обществени чешми край Сливен ще бъдат ремонтирани – оповестиха от „В и К“ в Сливен. Едната е църковна, другите две са туристически. И трите са дали отклонения на питейната вода от нормите при осъществените от водоснабдителното сдружение лабораторни разбори.

Най-напред ще бъдат направени ремонтите на посещаваната чешма в местността Халката в Балкана, която е с най-лоши микробиологични индикатори. Голямата й замърсеност се дължи на обстоятелството, че туристическата пътека и ъгъл за отдих минават върху водохващането. Другите обекти са чешмата „Трите чучура“ по пътя за с.Бяла и манастирът „Св.Илия“ край с.Чинтулово. В манастира, в съдействие със Сливенската митрополия и отец Мариян ще бъдат обследвани водохващането и довеждащите тръби, с цел да бъде изяснени аргументите за замърсяването на питейната вода. Ктиторите на новия православен храм в местността Тодоровото аязмо са поели ангажимент със личен запас да подменят 10-метрова тръба, която свързва извора с чешмата. Пробите са посочили, че водата при извора е чиста за разлика от чешмяната.

Изследването на питейната вода от публичните чешми стартира при започване на май и завърши в средата на август  по концепция на сливенската фондация „Стария бряст“. За този интервал бяха направени разбори на близо две трети от 60-те посещавани горски, туристически и други публични чешми край регионалния град. Оказа се, че водата от 22 е с отклонения над допустимите правила.

„Никой различен воден оператор в страната не е подкрепил сходна социална инициатива“ – съобщи ръководителят на фондацията Стефан Стефанов. Кампанията ще продължи и през идващите три сезона, с цел да се удостовери чистотата или замърсеността на чешмите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР